top of page
Sök

Intimiteten kan öka om avståndet också gör det




För många år sedan läste jag en bok som heter The Intimacy Factor, skriven av Pia Mellody. Den var en ögonöppnare för mig och förändrade min syn på intimitet och sårbarhet. I boken förklarar Mellody hur vi, som ibland har svårt för känslomässig närhet, faktiskt kan öka intimiteten genom att skapa ett visst avstånd.

Det kan låta motsägelsefullt, men när vi har svårt för sårbarhet, kan för mycket närhet ibland kännas överväldigande. Genom att skapa en balans mellan närhet och avstånd kan vi bygga upp trygghet och tillit, vilket i sin tur leder till en djupare intimitet.

Exempel från The Intimacy Factor:

  1. Ta svåra samtal via mail eller text: Om känslomässiga diskussioner känns överväldigande ansikte mot ansikte, kan det vara till hjälp att börja med att uttrycka dig skriftligt. Detta skapar ett visst avstånd som gör att du kan tänka igenom dina svar och känna dig tryggare i kommunikationen.

  2. Prata i telefon istället för att mötas direkt: I början av en relation, eller när ni behöver ta itu med svåra ämnen, kan telefonsamtal skapa en buffert av trygghet. Att inte se varandras ansiktsuttryck kan minska pressen att reagera direkt och ge dig tid att bearbeta dina känslor.

  3. Planera in tid för egen reflektion: Efter en intensiv eller känslomässig interaktion, ta lite tid för dig själv. Pia Mellody betonar vikten av att ge sig själv utrymme att reflektera och återhämta sig innan du går tillbaka in i relationen. Det gör att du kan återvända med större klarhet och känslomässig styrka.

  4. Var öppen om ditt behov av avstånd: Kommunikation är nyckeln. Berätta för din partner eller vän om varför du ibland behöver lite utrymme. Öppen kommunikation om dessa behov kan hjälpa till att bygga tillit och förståelse, vilket i sin tur leder till djupare intimitet på lång sikt.

  5. Skapa rutiner för avstånd och närhet: Sätt upp specifika tider när ni är tillsammans och när ni är isär. Det kan vara att ni äter middag tillsammans, men sedan tar en promenad eller en stund för er själva efteråt. Denna rytm av att vara nära och sedan skapa avstånd hjälper till att balansera relationen.

Genom att praktisera dessa strategier kan vi bygga upp en tryggare känsla av intimitet, där vi inte känner oss kvävda av närhet, utan istället hittar en balans som fungerar för båda parter. Att skapa lite avstånd kan faktiskt ge utrymme för mer genuin och djupare närhet. 💥 Vill du starta din egen resa och själv börja ta steg mot att skapa hälsosammare relationer är du välkommen att läsa mer om vår onlineutbildning Kärleksresan där du får utveckla bland annat dina förmågor inom kommunikation, gränssättning och sårbarhet. ❣️





Var rädd om dig


Comments


bottom of page